Sicilya Fıstıklı ve Portakal Soslu Panna Cotta/ Panna Cotta with Orange Sauce and Sicilian Pistachios

Size çok havalı bir tarifle geri dönüyorum. Bu tarifle ortamlarda tüm ilgiyi üstünüze çekeceksiniz. Adından korkmayın bu arada, yapımı çok basit, 15 dakikada hazır. Birazcık bekleme süresi var o kadar.

I come back with a show-off recipe. You can take all the attention with this dessert. Don't be afraid, its very easy to make,ready in 15 min. There is just little bit of waiting.



Tatlının starı fıstıklar. Biricik kuzenim Elif  Sicilya' da yaşıyor, sağolsun her gelişinde oranın yöresel lezzetlerinden getiriyor. Gerçi az kaldı, bizzat gidip tanışacağız o lezzetlerle, çok sabırsızlanıyorum :) Neyse gelirken Sicilya' nın meşhur fıstıklarından getirmiş. Dedi ki "bu fıstıklarla bir tarif yapıp blogunda paylaşırsın". Çok hoşuma gitti bu fikir, düşündüm bu fıstıklarla bir tatlı yapacaksam İtalyan bir tatlı yapmam gerekir. Daha öncelerde de çoğu kez yaptığım panna cottayı zenginleştirip bu tarifi hazırladım. Tam bir yaz tatlısı oldu. Serin serin yemelik. Gerçi bu aralar portakal bulmak zorlaştı biraz ama olsun. Panna cottaya değer.

The star of the dessert is pistachios. My dear cousin Elif lives in Sicily and she brings something everytime she comes here. I am so excited to meet those things in person nearly :) Anyway she'd brought Sicilian famous pistachios and said "I thought you would make a dessert with these and post it on your blog".I loved the idea and thought if I am gonna make a dessert with these pistachios, it has to be Italian. So I prepared this enriched panna cotta recipe that I had made so many times. It became a total summer desserts, so refreshing. You can have a hard time finding oranges these days but believe me its worth it.


Sakın ola paniğe kapılmayın, nereden bulacağız biz bu Sicilya fıstıklarını. Sicilya git gel en az 5 saat, Elif bize de yollasın diye. Bizim yurdum Antep fıstıkları da olur sadece tuzsuz olması gerekiyor. Fıstık yoksa fındık da olur.

Do not panic, how can we find these Sicilian pistachios. It takes time to go to Sicily, Elif, send us too. Any pistachios do the work, they only should be unsalted. If there are not any pistachios, you can use other nuts.

Tarifte sizi düşündürecek 2. nokta ise jelatin. Toz ve yaprak jelatin olarak 2 çeşidi var. Bu tarif için ikisi de olur, ben toz jelatin kullandım. Nasıl kullanılır peki ? Toz jelatinin üzerine bir miktar su ekleyip açıyoruz. Oran yaklaşık şöyle: 7 gr (2 çay kaşığı) toz jelatin için 60  ml/çeyrek su bardağı su. Suyu ekleyip karıştırdıktan sonra jelatinin şişmesi için bekliyoruz. Katı bir kıvama gelince isterseniz mikrodalgada isterseniz bain marie de yavaş yavaş ısıtarak sıvı kıvama getirin. Veyahut daha kolayı, jelatini ekleyeceğiniz karışım sıcaksa (kaynar değil) katı halde direk ekleyebilirsiniz. Sadece iyice karıştırmanız gerekir. Bir yaprak jelatini ise bir su bardağı suda yumuşatın. Sudan alıp suyunu iyice sıktıktan sonra aynı toz jelatin de olduğu gibi isterseniz sıcak karışıma ekleyin isterseniz mikrodalgada veya bain marie de eritip ekleyin. Dikkat etmeniz gereken şey jelatin yüksek derecelerde bozulur bu nedenle ekleyeceğiniz karışımı ocaktan alıp ekleyin, kaynar olmasın.

Another thing about the recipe is gelatin. There are powder and sheet gelatin, both of them can be used for this recipe, I used powder. How can you use it then ? Pour some water onto powder gelatin. Ratio is for 7 grams (2tsp) gelatin powder, 60 ml (1/4 cup) water. After adding the water, we wait gelatin to bloom. When it is firm, melt it in microwave or onto bain marie slowly. Other easy way is put the firm gelatin into your mix if its hot but not boiling and mix well. And gelatin sheets. Soften one piece of gelatin sheet into 1 cup of water. Take it out of the water, squezee well then the rest is the same as powder gelatin. The most important thing is not to add gelatin into boiling mixture because the gelatin is destroyed at high temperatures.



Sicilya Fıstıklı ve Portakal Soslu Panna Cotta

500 gram/ml krema
Yarım su bardağı (100 gr) toz şeker
1 vanilya çubuğu veya 1 paket vanilin
1 portakalın kabuğu
10 gr jelatin

Portakal sosu için
1 portakalın suyu
Yarım su bardağı (100 gr) toz şeker
1 yemek kaşığı su

Üzeri için
Toz veya prinç fıstık

Jelatini 1/3 su bardağı (85 ml) su ile karıştırın. Kenara alın. Kalan malzemeleri bir ufak bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Ocaktan alın, katı haline gelmiş jelatini ufak parçalar halinde karışıma ekleyin, eriyinceye kadar karıştırın. Kaplara boşaltın, oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletin, sonra 1 gece dolapta kıvam almasını bekleyin.

Sos için, ufak bir tava veya sos tenceresine şekeri koyun, üzerine 1 yemek kaşığı suyu ekleyin. Kısık ateşte şeker eriyene kadar ıstın. Kesinlikle kaşıkla karıştırmayın, tavayı dairesel hareketlerle döndürerek karışmasını sağlayabilirsiniz. Şeker tamamen eriyince portakal suyunu ekleyin ve şeker çözünene kadar karıştırın. 

Panna cottayı kabından çıkarın, üzerine soğumuş sosu dökün. Fıstıkları üzerine serpiştirin. Servise hazır. Afiyet olsun :)

Panna Cotta with Orange Sauce and Sicilian Pistachios

500 grams/ lt heavy cream
1/2 cup (100 grams) of sugar
1 vanilla bean or 1 tsp of vanilla extract
Zest of one orange
10 grams of gelatin powder

Orange sauce
Juice of one orange
1/2 cup (100 grams) of sugar
1 tbsp of water

For garnish 
Pistachios

Bloom gelatin with 85 grams (1/3 cup) of water. Set aside. Put the remain ingredients into small pot, bring it to a boil over medium-low heat, until the sugar dissolves. Remove from the heat and add gelatin. Stir until the gelatin dissolves completely into the cream mixture. Pour into molds. Let them stay outside until they cool down. Refrigerate one night.

For the sauce; place the sugar into a small saucepan, and then add water. Without stirring, place over low heat. While the sugar heats and dissolves into the water, add the orange juice. Stir until the sugar again dissolves. Remove from heat, and let cool to room temperature.

Remove panna cotta from its mold. Place it on a plate. Pour the orange sauce onto panna cotta. Garnish with pistachios and its ready to serve. Bon appetit :)


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.