Unsuz Çikolatalı Kek / Flourless Chocolate Cake


Selam

Tatilleri geride bıraktık artık çalışma zamanı. Bundan sonra bir süre tarif vermeye çalışacağım. Sonuçta pastacıyız, mesleğimizi unutmayalım :)

Bu tarif glutensiz. Biliyorsunuz gluten intoleransı olanlar buğday, arpa, çavdarda bulunan, bir çeşit protein olan gluteni tüketemiyorlar. İlginçtir çoğu kimse intoleransı olmasına karşı bu durumdan habersiz. Bazı kişilerde belirtiler hafif olurken, bazılarında daha şiddetli olabiliyor.

Gluten alerjisi olan kişilerin gıdaları çok dikkatli tüketmesi gerekiyor. İntoleransı olan insanlarla konuştuğumda çoğu dışarıda kendilerine göre yiyecek bir şey bulamadıklarından yakınıyorlardı. Belki eskiden pek farkında değildik böyle bir alerji çeşidinin ama farkediyorum ki artık bilinçlilik artmış. Restaurant ve kafelerin menülerinde glutensiz seçenekleri koyulmaya başlandı. Herkesin yemek yerken keyif alması çok önemli.

Benim tarifimde de un yok ama son derece lezzetli bir kek, alerjisi olmayanların da hoşuna gidecektir. Brownieye benziyor biraz, piştikten sonra üstü çatlıyor ama panik yok gayet normal :) Yapması da kolay, daha ne olsun.

Ölçüleri gram cinsinden verdim. En garantisi bu şekilde yani bir mutfak tartınız olmasında fayda var. Su bardağı, yemek kaşığı ölçü birimlerini grama çevirmek isterseniz, cafe fernandonun ölçüler sayfasını kullanabilirsiniz.

Malzemeler
120 gr yumuşamış tereyağı (oda sıcaklığında)
150 gr pudra şekeri
120 gr erimiş bitter çikolata
3 adet büyük boy çırpılmış yumurta (oda sıcaklığında)
1 paket vanilin
30 gr kakao

Yapılışı
Mikserin çırpma telini kullanıyoruz. Önce tereyağını pudra şekeriyle çırpıyoruz. İçine erimiş çikolatayı sonra da yumurtaları ekleyip çırpıyoruz. Önemli olan ekstra karıştırmamak, homojen bir karışım elde edince durabilirsiniz. Vanilyayı, ardında kakaoyu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
Kalıbın(24 cm'lik kelepçeli çember kullandım) içine yağlı kağıt yerleştiriyoruz. Karışımı kalıba döküp üzerini düzeltiyoruz. 180 C'de önceden ısıtılmış fırında 14-15 dk pişiriyoruz. Fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Kek, kurabiye, ekmek gibi ürünlerin pişmesini tamamlayabilmesi için soğuyana kadar dokunmuyoruz. Soğuyunca dilimleyip yanında bir top dondurma veya kırmızı meyvelerle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Hi

We left the vacations behind, now it's time to work. I will be trying to give recipes, In the end, I am a  baker, right ? :)

This recipe is gluten-free. You know that gluten intoleranced people can't eat gluten, is a protein, contains in wheat, barley, rye. Interesting that lots of people ,who have gluten intolerance, don't know they have it. Symptoms can be weak  or sometimes strong.

Gluten intoleranced people should be very careful with what they eat. When I talk to people that are suffering from gluten allergies, they were complaining that it is hard find something to eat outside. Maybe we were not aware of this kind of allergie but I realize that now the awareness had rised. Gluten-free options are added to menus in restaurants and cafes. It is imporant for everyone to enjoy their meals.

My recipe doesn't have gluten but also it is very delicious, non allergic ones will like. It looks like brownie, has a soft texture, cracks after it bakes, but don't panic, that's pretty normal. Also, very easy to make, what else do you need ? :)

I gave the measurement in grams. This is guaranteed way, so it is better to have a kitchen scale. If you want to convert cup, tbsp to grams, you can use cafe fernando conversion tables.

Ingredients
120 grams softened butter (at room temperature)
150 grams powdered sugar
120 gram dark chocolate (melted)
3 large eggs (beated, at room temperature)
5 grams vanilin
30 grams cacao

Instructions
Use the whisk attachment. Beat butter with powdered sugar. Add melted chocolate and then add eggs. It is important not to whisk too much, stop when all ingredients well blended. Whisk in vanilla and cacao. Place the parchment paper into your mould ( I use 24 cm spring form cake tin). Pour the batter into the mould, smooth the surface and bake at 350 F degrees for 14-15 min. Remove from the oven and let it cool. To be able to finish their baking,  don't touch cakes, cookies, breads until they cool completely. When it cools, you can serve with 1 scoop of ice cream and berries. Bon Appetit :)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.